Happy St.Patrick's day!

2010-03-17 / 20:11:29
Annonser från BloggPartner

Saint Patrick's Day (Lá Fhéile Pádraig) är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon S:t Patrick. I bland annat USA, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. S:t Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland.

 

Patrick föddes i Welsh men blev som 11åring kidnappad och såld som slav till Irland. Han lyckades fly under ett tillfälle och åkte Storbritanien där han utbildade sig senare till först diakon, sedan präst och till sist biskop. Under sin tid på Irland såg han alla förödelser som hände och människor var olyckliga, etc. Han bestämde sig att resa tillbaka till Irland för att göra något för folket.

 

Han predikade om kristendomen, och för att illustrera 3enigheten (Fader, Sonen och Den Hela Anden) så tog han upp en treklöver från marken. Så Irland är inte bara känd för att dom har mycket treklöver, utan för att den också står för 3enigheten. Patrick sägs också att utfört ett underverk, för att landet hade under en period problem med ormar, det han gjorde var att han gick upp på en kulle och med hjälp av Gud så beordade han alla ormar att simma ut i havet och aldrig mera återvända.  Måste ju meddela att Irland har inga ormar efter den tiden.

 

Visste ni att man varje år färgar Chicago floden grön för att hylla denna dag?

 

Jag träffade upp Aupair gänget och Mattias och hans gäng för att kolla in den 1½ h långa paraden. Folk gick runt i gröna kläder och accocearer (även jag själv), man sjöng, skrattade och hade självklart en Guinness i handen. Vi hejade på folk, vi sprutade grön gegga på varandra, hamnade i godisregn, vi dansade och skrattade. Både barn och vuxna hade måla sina ansikten, hade roliga hattar i orange vitt och grönt(Färgerna som finns på Irlands flagga).

 

Vi tog och sedan in på The Scef för att fira dagen med en Guinness. Jag är för det första en person som sällan dricker eller är ut för den delen, och väldigt emot att man ska dricka på vardagar. Men på Irland finns itne den kulturen vi har i Sverige. Här kan man gå ut på krogen vilken dag som helst i veckan och dricka. Medans i Sverige är det bara under fredagar och lördagar som är som utsatta för det. Men jaa, jag gjorde iallafall ett undantag för en Guinness och en "Paddy's"Vilket är en slags drink som är snorgrön:P

 

 

 

 

 

 

Happy St. Patrick's Day you all!

Don't forget the wear green!!

Kisses and hugs from Ireland!

Kommentarer!
Postat av: Hanni

Vad mysigt det ser ut! :D

En Paddy's lät ju inte så kul.. snorgrönt..

Kommenterat - 2010-03-18 / 10:47:55  | URL - http://jannaha.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ååååh Lilla Ichi, vad du är söt! =D Vill bara hoppa in och krama om dig! <3

Kommenterat - 2010-03-18 / 19:01:34  | URL - http://linnlaarsson.blogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: