Förintelsens minnesdag

2010-01-27 / 12:21:40

"Röda arméns befrielse av nazizternas fruktade koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau 27 januari 1945 hedras världen över idag som Förintelsens minnesdag"

FAKTA

"Världens största 
begravningsplats


Det nazistiska koncentrations- och dödslägret Auschwitz-Birkenau ligger utanför Krakow i södra Polen.
Auschwitz-Birkenau är världens största begravningsplats. Här dog 1,3 miljoner människor 1940-45.

Platsen är nu ett museum som förra året hade 1,3 miljoner besökare. Besöksantalet har tredubblats på tio år.
Varje år besöker 30 000 svenskar museet som har fyra svensktalande guider.
Polska staten har bett om finansiell hjälp på 1,2 miljarder kronor för att underhålla byggnaderna som börjat falla sönder. Hittills har Tyskland bidragit med hälften.
Den sovjetiska Röda armén intog lägret 27 januari 1945. Då fanns 7 000 fångar kvar, varav 600 barn. 2005 utsåg FN 27 januari som internationell minnesdag över Förintelsen
."

 

Vi har nog alla läst en hel del på historie lektionerna om Förintelsen. Jag har alltid tyckt det är ett intressant ämne, att en man fick hela Tyskland att vända sig mot judar speciellt. En man är grunden till ett Världskrig, en man hade ansvar för över 11 miljoner människors död. Det är ju helt otroligt egntligen, på ett negativt sätt. Att en man kunde manipulera så många människor är ju skrämande, och man funderar ju nästan vilka stora ledare i världens som använder sig av samma teknik.

 

Idag ger jag en tanke till alla överlevande från koncentrations lägrerna från Andra Världskriget. Må Gud vare med er alla.

 

"Röda arméns befrielse av nazizternas fruktade koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau 27 januari 1945 hedras världen över idag som Förintelsens minnesdag"

//Ichigo

Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: